בית חב"ד שיכון המזרח ראשון לציון

שד' יעקב 50 קומה ב.

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

התמודדות עם ילד בגיל ההתבגרות

 גם לכם יש שאלה? לחצו כאן

שאלה:

שלום וברכה!

הבן שלי בן 16, כעת סיים ישיבה קטנה ועובר לישיבה גדולה בצפת אך ישנם תקלים ביני לבינו ואביא לכך מס' דוגמאות ואודה לך באם תוכל להנחות אותי לדרך הנכונה לטפל בעניין:

א.מחזיק פלאפון לא כשר אשר קנה אותו "מחבר" (כך הוא מספר והסיבה שכתבתי זאת בגרשיים כיון שתפסנו אותו "לוקח" כסף מקופת צדקה סכום לא מבוטל) וגולש באינטרנט שיש בפלאפון ונשאר עד שעות קטנות של הלילה ולמחרת קם ב11 בבקר וכמובן לא מתפלל במנין. הצעתי לאשתי לגרום להעלמתו בצורה אקראית.

ב. יש לציין שבלימודים במסגרת הישיבה הוא ילד מצטיין אך דא עקא חסר בהנהגה חסידית שזה מתבטא בלבוש , לובש מכנסיים שחורים בגזרת גינס , חולצות מודרניות אך לבנות , בתחילה היה לובש אותם בימי חול בישיבה (תמהני כיצד לא העירו לו על כך) וולאחר מכן גלש לשבת. כשהערתי לו על כך נוצרה אוירה מאוד לא נעימה, כאשר רעייתי נותנת לו גיבוי דבר שהעיק עליי ביותר. אגב התירוץ שלו לכך שהוא מזיע ולא מסוגל ללבוש מכנסי חליפה

ג. נוצר מתח ביני לבינו כאשר כל דיבור אליו צריך למדוד אותו בכף המאזניים שאם לו כן יכול לגרום להתפרצות מצידו ולרוב מקבל תנא דמסייע מצד אשתי דבר הגורם לחיכוך ביננו ואשתי מאבדת עשתונות ומסוגלת להתפרץ ליד כל הילדים עליי בדיבורים לא נאותים בלשון המעטה וכמובן הדבר מגביר את כוחו של הילד וסף ההתחצפות עולה מדרגה.

ד. האם נכון לתת לו לנסוע לחברים ולשהות אצלם לשבת או ליומיים כאשר אין לנו ידיעה בנוגע לאותם חברים שהוא מתארח אצלם כדוגמא רוצה ללכת לתשעה באב לחבר !

ה. המשפיע שלו בישיבה אמר לאשתי שהוא מעשן , כיצד יש לנהוג בכך נתפס גם מעשן נרגילה .

אודה לך מאוד באם תוכל להיות לי אחיעזר ואחיסמך בנושא דידן בברכת הגאולה האמיתית והשלימה תיכף ומי"ד ממ"ש 

תשובה:

שלום,

ראשית, נראה כי אתם עמוק בתוך מערכה בלתי נגמרת. נכנסתם באין כניסה ואתם נוסעים כעת במלוא העוצמה . . .

נראה כי המסר אינו אחיד אל הילד.

אין צורך לחפש 'אשמים' ושעיר לעזאזל עקב התנהגות הבן, יש צורך מיידי בשינוי כל הגישה שלכם כלפיו, שינוי אשר יתבטא הן בגישה והן בדרך החשיבה שלכם.

המצב הנתון כעת אינו מאפשר כל שינוי דראסטי באופן של 'מהרגע להרגע'. לא משנים הרגלים על ידי מלחמה.

ברגע שמגיעים למצב בו כל אמירה נאמרת בתוספת בלתי מבוטלת של אמוציות, הרי שהילד מבין כי הוא מצוי במאבק וכך תהיינה גם תגובותיו. אל תערכו חקירות מהיכן הגיע הפלאפון ומה הוא לובש, עדיף שתתמקדו באיכות המסר אותו הנכם מעבירים אליו. זה שאתה עסוק בחיפוש סיבה למצב נתון אינו מהווה בסיס לכל פתרון ולו גם התחלתי.

אם נעמיק ונחפש אחר שורשי התופעה, יתכן וזהו הבסיס המרכזי להתהוותה.

מומלץ מאוד ליצור אווירה חיובית בבית, אווירה שתגרום לו לחוש רצוי מחד ומאידך תחושת יציבות הקן המשפחתי שלו.

נראה כי כעת הוא מנסה לחפש לעצמו ריגושים במקומות שונים, דבר שלא תמיד היה לו בבית.

אל תגבילו אותו באופן מוחלט לנסיעה אל חבריו, אלא עשו זאת באופן מבוקר.

זכרו, כל עשייה שאין חשיבה בפתיח מביאה בסיומה לדמעות מיותרות.

הרבה ברכה להצלחה מרובה.

 


יצחק ריבקין

הרב יצחק ריבקין הוא יועץ חינוכי בעל ניסיון רב, הניחן ביכולת אבחון אינטואיטיבי. מחבר הספר 'לאהוב ולחנך', ומנהל אתר חינוך נט – לאהוב ולחנך. ידיו רב לו במתן פתרונות חינוכיים בכל הקשור לחינוך.

  יש לכם שאלה אלי? לחצו כאן

 

מערכת האתר

השאירו תגובה